22. JUN 2014

Domáci chlieb s červenou šošovicou /bezlepkový/

Pri tomto recepte som sa trocha potrápila, pretože som vyskúšala asi 6 variácií, kým som prišla na vhodný pomer kombinácie bezlepkových surovín a ,,vychytala” optimálny proces kysnutia cesta. Veľmi sa mi osvedčila manioková múka, ktorá robí cesto kompaktnejším a menej drobivým. Maniok (alebo tapioca, yuca, cassava) je škrob, ktorý obsahuje tropická hľuza, ktorá je používaná  po celom svete ako obľúbená surovina v pekárenskom a potravinárskom odvetví.

Potrebujeme:

  • 180 g červenej šošovice uvarenej domäkka (dostatočne nasiaknutej vodou)
  • 200 g pohánkovej múky hladkej
  • 300 g bezlepkovej múky zmes ryže a kukurice
  • 200 g maniokovej múky (ak nezoženiete maniokovú múku, dajte cícerovú alebo bezlepkovú zmes)
  • 3 dcl  vlažnej vody približne
  • 1 malá lyžička soli, používam himalájsku
  • zmes korenia fenikel, koriander, rasca, cca 1 malú lyžičku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 40 g bio kvasníc pivovarských

Príprava:

Pripravíme si kvások tak, že do pohánkovej múky urobíme jamku, rozdrobíme do nej kvasnice a zalejeme trochou vlažnej vody. Dáme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca 20 minút, až kým kvások nebublinkuje. Pridáme ostatné prísady (najprv múčne zmesi, nakoniec šošovicu) do väčšej misy a v kuchynskom robote vypracujeme cesto. Cesto musí byť pevnejšie, nie príliš lepivé. Cesto prikryjeme, aby neoschlo a necháme na teplejšom mieste vykysnúť. Malý trik na dobré kysnutie… rozohrejem mikrovlnku na 2 minúty a potom do nej dám zakrytú misu s cestom. Krásne vykysne o jednu hodinu. Na plech položíme papier na pečenie a vytvarujeme 6 bochníkov. Povrch potrieme vodou so štipkou hnedého cukru. Môžeme ozdobiť semienkami sezamu alebo slnečníc. Pečieme pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre 40 minút. Po upečení a vychladnutí zabalíme bochníky do plateného obrúska, vydržia 2 dni.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Domáci chlieb s červenou šošovicou /bezlepkový/

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.