21. DEC 2013

Domáce zemiakovo-makové šúľance

Par info o maku: obsahuje pozoruhodné množstvo bielkovín, vlákniny, tukov (hlavne kyselinu linolovú), vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým na vápnik, oveľa viac než mlieko či mliečne výrobky. Je účinný aj ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.

Skúste tieto šúľance urobiť aj na Vianoce, rozdiel vôbec nespoznáte, navyše s použitím celozrnnej múky bude toto jedlo sýtejšie, takže ho aj menej zjete :) Čo je cez Vianoce plus :)

INGREDIENCIE

    Asi pre 5 osôb:

    • 4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
    • cca 300 g celozrnnej špaldvej múky alebo koľko prijíme cesto
    • 80 g pohánková krupica
    • 2 vajcia
    • zomletý mak
    • hnedý cukor (med)
    • maslo

    POSTUP

    Uvarené zemiaky zbavíme šupky, nastrúhame najemno, pridáme vajcia, krupicu a postupne pridávame múku. Cesto musí mať tvar a nesmie sa lepiť na ruky. Na pomúčenej doske potom tvarujeme šúlance nasledovným spôsobom: cesto si rozdelíme asi na osminy, z každej osminky rukami vyvaľkáme jeden veľký šúľok, ktorý pokrájame na kúsky a z každého kúska ušúľame malý šúľok. Šúľky varíme vo vriacej osolenej vode asi 6 – 10 minút – podľa veľkosti. 

    Na polevu si pripravíme vodu, maslo a cukor, poprípade med. Vo vode tieto ingrediencie (maslo a cukor) rozpustíme, šúlance posypeme makom a polejeme polevou.

    Dobrú chuť!


      Autor článku

      bencova

      Zuzana Benčová

      Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

      http://www.fitrecepty.com/

      Ďalšie články od autora

      DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

      Diskusia k článku - Domáce zemiakovo-makové šúľance

      Nový príspevok

      Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

       
      Desiatujete každý deň?
      Áno, desiata je dôležitá.
      Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
      Nie, nikdy na to nemám čas.

      Celkom hlasovalo: 856
      Archív ankiet

      Odber newsletterov
      Tip pre redakciu
      Poslať článok

      Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.