3. APR 2015

Domáce zemiakovo-batátové gnocchi

Gnocchi (gňoky) poznáme ako typické talianske jedlo. Sú bežne dostupné i na našom trhu.

Potrebujeme:

  • 500 g varených zemiakov v šupke
  • 350 g varených batátov v šupke
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g semoliny z tvrdej pšenice (druh múky podobný našej krupici, ale jemnejší)
  • 50 g pšenovej semoliny 
  • 1 vajíčko
  • polovica malej lyžičky himalájskej soli

Bez lepku:

  • 500 g varených zemiakov v šupke
  • 350 g varených batátov v šupke
  • 150 g pohánkovej hladkej múky + cca 50 g na spracovanie
  • 100 g pšenovej hladkej múky
  • 130 g pšenovej semoliny
  • 2 vajíčka
  • polovica malej lyžičky himalájskej soli
  • podložka na rolovanie maki (sushi)

Postup:

Zemiaky a batáty po uvarení zlejeme a vychladnuté ošúpeme. Pretlačíme ich cez lis, alebo dôkladne roztlačíme, aby nezostali v ceste hrčky. Do veľkej misy k zemiakom prisypeme múky a vajíčka, dôkladne rukou vypracujeme cesto. Cesto bude lepivé  aj pri bezlepkovej verzii.  Ideálne je pracovať na drevenej doske. Vymiesené  zemiakové cesto je kompaktné, avšak lepivé a budeme na spracovanie potrebovať veľa múky, pretože doska musí byť stále pomúčená. Cesto si rozdelíme na 4 časti. Rukami vyvaľkáme valec dlhý cez celú dosku a široký cca 3,5 cm. Nožom (pomúčeným) nakrájame necelé 2 cm široké gnocchi. Pripravíme si čistú ľanovú utierku a podložku na maki preloženú na polovicu. Každý jeden pomúčený  kúsok prejdeme, alebo spustíme po dÍžke podložky, rukou mierne pritláčame a formujeme gnocchi rukou tak, aby na nich zostala pásikavá stopa.

Na tento účel slúži v Taliansku  drevená podložka s vrúbkami. Každý kúsok položíme na utierku a necháme odpočívať dovtedy, kým nedokončíme prvú várku cca 20 ks. Vo veľkom hrnci (6-8 l) necháme zovrieť vodu a hádžeme tam gnocchi, ktoré po niekoľkých minútach vyplávajú na povrch. Vody musí byť dostatok, aby sa neprilepili o dno. Vyplávané necháme zovrieť cca 3-4 minúty. Vyberieme ich perforovanou naberačkou a dáme do keramickej misy. Ihneď ich polejeme troškou pesta, oleja, masla či inou omáčkou, aby sa nezlepili a nestvrdli. Ja obľubujem paradajkové "sugo“, ale  tentokrát som zvolila pesto z niekoľkých lístkov bazalky, cca 20 ks medvedieho cesnaku, 3 strúčikov cesnaku, píniových orechov a nepražených pistácií v množstve čajovej lyžičky. K tomu ešte soľ, korenie z mlynčeka a olivový panenský olej. Všetky ingrediencie som vymixovala v mixéri.

Odporúčame prečítať: Cestoviny s avokádom

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/03/22/domace-zemiakovo-batatove-gnocchi/


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Domáce zemiakovo-batátové gnocchi

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.