15. JUN 2014

Domáce cestoviny plnené /ricotta,pecorino,mäta/

Príprava cesta  spolu s výrobou a uvarením trvá maximálne hodinu a pol, dlhšie iba vtedy, ak robíte plnené cestoviny a tiež to závisí od zručnosti.

Základné cesto na cestoviny cca pre 3 osoby

Potrebujeme:

  • 250g múky semoliny z tvrdej pšenice: v Taliansku ju volajú  semolina di grano duro
  • 5 žĺtkov
  • 3 kávové lyžičky olivového oleja
  • voda podľa potreby od 1dcl do 1,5dcl

Plnka na cestoviny:

  • 200 g syra ricotta alebo iný čerstvý syr /tvaroh/
  • 10 lístkov mäty nasekať na drobno
  • 50 g strúhaného syru pecorina
  • 2 uvarené zemiaky
  • korenie mleté
  • soľ

Postup:

Z jednotlivých surovín ručne vypracujeme tuhšie cesto, ktoré spracúvame cca 5-8 minút v tomto poradí…múka, žĺtka, olej, vodu treba po troškách dolievať. Množstvo vody závisí aj od veľkosti vajíčok a objemu žĺtka. Cesto spracúvame v miske a potom ho preložíme na drevenú pomúčenú dosku, alebo môžete použiť aj silikonovú.

Potom ho vyvaľkáme pomocou valčeka, alebo stroja na cestoviny na tenké cesto, z ktorého vykrajujeme požadované tvary. Môžete aj vlnkovým kolieskom  na cesto vyrobiť rôzne nepravidelné útvary a uvariť ako naše domáce rezance, v Taliansku ich volajú ,,malfatti“ – zle urobené. V tomto prípade som použila pohárik a urobila niečo podobné raviolom v guľatom tvare aj preto, lebo som urobila veľa plnky. Ak dáte menej plnky a použijete väčší priemer pohára, preložte vykrojené koliesko- cestovinu na polovicu, zatlačte dobre okraje palcom a takýto tvar sa volá ,,mezzelune“. Plnené cestoviny vložíme po kusoch do hrnca s vriacou vodou tak, aby mali dosť priestoru vyplávať na povrch. Vodu necháme zovrieť a ako začne vrieť, pridám do nej hrubozrnnú morskú soľ: plnú kávovú lyžičku na 5 litrov vody. Cestoviny varíme do 5 minút, ak ich robíte s mäsom tak dlhšie, pozor, aby sa vám nerozvarili. Vyberieme z vody a ihneď polejeme omáčkou, alebo olejom či maslom podľa vášho želania.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Domáce cestoviny plnené /ricotta,pecorino,mäta/

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.