23. AUG 2014

Ďatlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Silvia Horecká

Tieto sušienky môžete pripraviť napríklad deťom do školy namiesto rozličných keksíkov. Vydržia dlho uložené v plechovej krabici.  Budete presne vedieť, čo obsahujú a deti vám ich určite neofrflú, alebo ak príde nečakaná návšteva, máte pohostenie k čaju pripravené. 

Potrebujeme:

  • 180 g špaldovej hladkej  múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 160 g masla min. 82% živočíšneho tuku, alebo prepusteného masla ghí
  • 2 veľké lyžice jačmenného sladu, alebo 100 g trstinového cukru (cukru z kokosovej palmy)
  • 160 g ďatlí sušených nesírených (nakrájať na malé kúsky)
  • 1 vajíčko
  • na špičku noža kurkumy
  • štvrť malej lyžičky škorice mletej
  • soľ
  • štipka sódy bikarbony
  • sezamové semienka na dekoráciu

Postup:

V miske vymiešajte najprv vareškou zmäknuté maslo so sladom (alebo cukrom), vajíčkom, kurkumou, škoricou, pridajte nakrájané ďatle .Do tejto zmesi vsypte múku, sódu bikarbonu, štipku soli a vypracujte rukou cesto… Ak budete pracovať so sladom, pôjde to ťažšie (ruku treba mať pomúčenú, pripravte si preto kôpku s múkou), bude treba pridať aj na dosku viac múky na spracovanie. Vypracované cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu a pol do chladničky, aby stuhlo. Cesto rozváľajte na doske na plát, približne 0,5 cm vysoký a vykrajujte pomúčeným pohárom s priemerom 5-6 cm okrúhle sušienky. Okraje sušienok ,,namočte“ do sezamových semienok, ktoré sa na cesto zboku nalepia a položte na plech, vystlaný papierom na pečenie. Sušienky pečieme 15 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia. Vychladnuté sušienky uschováme do krabice, vyloženej jemným papierom alebo pevnejšou servítkou.

Odporúčame prečítať: 

Osem korení života

Prečo zaradiť špaldu do svojho jedálnička

 

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2013/06/05/datlove-susienky/

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Ďatlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.