21. NOV 2013

Cviklovo-zemiakový šalát s grilovanou makrelou – naj na imunitu

Práve je sezóna cvikle a jabĺk, ktoré si s imunitou hravo poradia. Cvikla znižuje hladinu cholesterolu, zmierňuje infekcie dýchacích ciest, obnovuje funkcie pečene a obličiek, má protirakovinotvorné účinky a šťava z cvikly je prospešná pri menštruačných ťažkostiach. A okrem iného dodáva vlasom lesk, pleti pružnosť a nechtom pevnosť. No nedajte si:)

SUROVINY

 Ingrediencie na šalát :

  • 1/2kg nových zemiakov
  • 4 kúsky uvarenej červenej repy
  • ½ malého uvareného zeleru
  • 1 červená cibuľa
  • 4 PL olivového oleja
  • 4PL citrónovej šťavy
  • 1PL bieleho balzamika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne mleté korenie
  • bylinky (ja som použila pažitku a koriander, ale fajn je aj petržlenová vňať alebo jarná cibuľka)

 

Ingrediencie na makrelu:

  • 1 údená makrela
  • 2-3PL olivového oleja
  • 1ČL strúhanej citrónovej kôry z bio citróna
  • 1PL citrónovej šťavy
  • hrsť čerstvej koriandrovej vňate
  • Soľ, korenie
  • chilli

POSTUP 

Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky a premiešame s nakrájanou repou a zelerom. Zmiešame olivový olej, ocot, citrónovú šťavu, najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, soľ, korenie, najemno nakrájané bylinky a poriadne premiešame spolu so zeleninou. Kto má rád plnšiu chuť, môže pridať hustý biely jogurt.

Makrelu z každej strany na chrbte narežeme (cca 5 rezov, nie až ku kosti, stačí tak 1cm), ogrilujeme z oboch strán (cca 5-6 minút z každej strany). Zmiešame olivový olej, strúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu, nasekaný koriander, chilli, osolíme, okoreníme. Omáčkou potrieme makrelu a podávame.


Autor článku

foodbloggerka

Tatiana Leová

Už odmalička som sa rada motala v kuchyni. Rada varím tradičné veci netradične, niekedy cielene vyhľadávam netradičné ingrediencie a snažím sa ich zakomponovať do jedla. Pri varení kladiem dôraz na kvalitné sezónne a lokálne suroviny, ktoré neprecestovali polku zemegule a veľa vecí si vyrábam sama doma.

http://foodbloger.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Cviklovo-zemiakový šalát s grilovanou makrelou – naj na imunitu

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.