Cícer – poklad medzi strukovinami
28. SEP 2017

Cícer – poklad medzi strukovinami

Adela Jasenovcova

Jeho oriešková chuť zabezpečuje všestranné využitie v mnohých kuchyniach sveta. Nájdete ho v podobe hladkého hummusu z Maroka, v španielskej polievke, či v korenistom indickom karí pokrme. Okrem toho, že je chutný, je aj zdravý.

Možno nie je práve nízkokalorický, zato je však nutrične veľmi bohatý. Jedna šálka vareného cíceru má 270 kalórií, 45 gramov sacharidov, 4 gramy tuku, 15 gramov bielkovín a 13 gramov vlákniny.

Prečo je cícer zdravý?

Znižuje cholesterol.

Len dve šálky cíceru obsahujú potrebnú dennú dávku vlákniny, ktorá pomáha znižovať LDL cholesterol. Cícer znižuje hladinu cholesterolu viac ako iné potraviny s porovnateľnými hladinami vlákniny.

Pomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti.

Každý, kto prešiel nejakou diétou, vie, že bolesti z hladu môžu oslabiť aj najsilnejšiu povahu. Úlohou strukovín je znížiť kalorický príjem bez toho, aby ste stále mysleli na jedlo. Dajte si cícer. Jedna šálka obsahuje len 269 kalórií, ale až polovicu dennej dávky vlákniny a 30% proteínu, čo veľmi dobre zasýti. Takže keď zjete šálku cíceru na obed, budete sa cítiť plní až do večere. 

Chráni pokožku.

Cícer sa pestuje aj v teplých a slnečných klimatických podmienkach. Jeho účinky sa prejavia aj ako prirodzený opaľovací krém s vysokým obsahom živín, napíklad mangánu. Len jedna šálka varených cícerových bobúľ obsahuje 85% dennej hodnoty minerálu a pôsobí na kožu ako antioxidant. Zároveň chráni pred poškodením spôsobeným UV žiarením, čo znižuje aj podráždenie a akné.

Zvyšuje imunitu.

Traduje sa, že s príchodom chladných dní sa má zvýšiť nielen príjem C vitamínu, ale aj zinku. Ten inhibuje replikáciu rhinovírusov. Cícer obsahuje až 23% dennej dávky zinku, rovnako ako 64% odporúčanej dávky medi.

Zlepšuje trávenie.

Vláknina pomáha udržiavať tráviaci systém v dobrej kondícii. Je to časť rastlín, ktorá sa nerozpúšťa. To je dôvod, prečo lekári navrhujú, aby 40% vašej stravy pochádzalo z potravín, bohatých na vlákninu.

Reguluje hladinu cukru v krvi.

Ak ste jedným z miliónov ľudí na celom svete, ktorí potrebujú regulovať hladinu cukru v krvi kvôli cukrovke, začleňte do stravy strukoviny ako cícer. Lekári odporúčajú škrobové strukoviny a zeleninu pre svoje fytochemikálie a vlákninu. 

Dodáva energiu.

Jedna šálka cíceru obsahuje 64% odporúčanej dennej dávky medi a 26% železa. Tieto dva minerály spolupracujú ako super tím, ktorý vás bude podporovať vo výkone. Železo potrebuje meď na spojenie sa s červenými krvinkami, čím sa znižuje riziko anémie. Meď prenáša energiu do buniek a dlhodobo vás udržiava aktívnymi.

Chráni nervový systém.

Proteín, čiže bielkovina, v cíceri pomáha aj zdravým nervovým systémom. Proteínové aminokyseliny ovplyvňujú činnosti v mozgu a pomáhajú mu správne fungovať.

Má skvelé antioxidačné účinky.

Cícer je dôležitým zdrojom selénu, ktorý podporuje funkciu enzýmov v pečeni a pomáha pri detoxikácii zlúčenín, spôsobujúce rôzne civilizačné ochrenia.

Zdroj informácií: http://www.healthfitnessrevolution.com/

Ak ste náhle pocítili hlad a na cícer ste si vďaka tomuto článku spomenuli, uvarte si ho, pomixujte, pridajte soľ, olivový olej, citrónovú šťavu, sezamovú pastu, koriander a máte hotovú večeru v podobe fantastického orientálneho hummusu. Namiesto chleba si dajte k nemu surovú mrkvu, nakrájanú po dĺžke. 

Zdroj titulnej fotky: Lebemaja, CC0


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Cícer – poklad medzi strukovinami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1499
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.