31. AUG 2011

Chutné a zdravé mlsanie

Alica

Radi by ste si pochutili na niečom dobrom a zároveň zdravom? Máme pre vás zdravé recepty na jednoduché a zároveň zdravé mlsky. Vyskúšajte ich!

V letných horúčavách sa nám žiada oveľa menej jesť a možno ešte menej stáť pri rozpálenej trúbe. Ak nás však aj v tomto čase prepadne chuť zamlsať si na niečom hriešnom, nech sa páči pár receptov na „jednohubky“, ktoré sú rýchlo upečené, zdravé a k tomu aj chutné :)

Sézamové keksy

Suroviny

300 g polohrubej celozrnnej múky

180 g rastlinného tuku

1 polievková lyžica medu

3 polievkové lyžice sézamu

papier na pečenie

Postup

Sézamové semienka upražíme na panvici bez tuku a dáme vychladnúť. Z ostatných prísad vypracujeme cesto a pridáme doň vychladnutý sézam. Necháme asi 20 minút odstáť v chladničke. Potom cesto vyvaľkáme asi na 1cm hrúbku, pokrájame na štvorce, a pečieme na 180°C asi na 20 minút.

Guličky z ovsených vločiek

Suroviny                                                       

250 g ovsených vločiek

200 g rastlinného tuku

150 g polohrubej celozrnnej múky

80 g cukru, 80 g medu

1 vajíčko, 100g kakaového prášku – možno vynechať

papier na pečenie

Postup

Všetky prísady spolu premiešame, necháme odstáť asi 20 minút. Potom za pomoci polievkovej lyžice vytvarujeme guličky a poukladáme ich na plech. Pečieme na 180°C asi 10 minút.

Škoricové tyčinky

Suroviny

300 g polohrubej celozrnnej múky

180 g rastlinného tuku

1 polievková lyžica medu

1 kávová lyžička mletej škorice

1 kávová lyžička perníkového korenia (možno vynechať)

štipka morskej soli

papier na pečenie

Postup

Všetky prísady spolu premiešame a zmes necháme odstáť v chladničke na 1 hodinu. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 1cm a vykrojíme 5 cm tyčinky. Pečieme na 180°C asi na 15 minút.

Burizónové kopčeky

Suroviny

 balík burizónov

50 g rastlinného tuku

100 g sušeného ovocia (napríklad marhule, hrozienka, jabĺčka a pod.)

100 g medu

100 g čokolády

papier na pečenie

Postup

Do rozpustenej čokolády pridáme maslo a med. Zmes premiešame a pridáme ostatné suroviny. Lyžičkou vytvarujeme kopčeky (alebo placky), ktoré ukladáme na plech a dáme ich piecť na 180°C asi na 10 minút.

Makové pagáčiky

 

Suroviny

300g polohrubej celozrnnej múky

200 g rastlinného tuku

150 g cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajíčko

2 polievkové lyžice nemletého maku

1 dcl vody, žĺtok alebo mlieko na potretie,

štipka morskej soli

papier na pečenie

Postup

Všetky prísady spolu premiešame. Zmes necháme odstáť v chladničke asi na 20 minút. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 1cm, potrieme žĺtkom alebo mliekom a vykrojíme pagáčiky. Pečieme na 180°C asi na 15 minút.

Mrkvové sušienky

Suroviny

4 veľké mrkvy

200 g rastlinného tuku

350 g polohrubej celozrnnej múky

50 g hnedý cukor

1 prášok do pečiva

papier na pečenie

Postup

Nastrúhanú mrkvu vymiešame s rozpusteným tukom. Pridáme ostatné suroviny, a vyvalkáme cesto. Vykrájame tvary podľa vlastnej fantázie a dáme upiecť na 180°C asi na 10 minút.

Prajem dobrú chuť a sladké mlsanie. A keď niektorý z receptov vyskúšate, nezabudnite nám dať vedieť ako ste si pochutili :)

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (3)

Diskusia k článku - Chutné a zdravé mlsanie

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

dipsy
dipsy
 10.4.2013 14:20

tip co na lahku veceru alebo chutne ranajky, ci pre vas alebo pre vase deticky: RYCHLOVKA - je to Instantna ovsena kasa s goji a sultankami, velmi zdrave a vyzivne, bez e-cok.
ak by ste nepoznali ovocie goji, tu je viac info: http://magazin.atlas.sk/zdravie/goji-najzdravsie-z-najzdravsich/682483.html
Je to novinka, dostat to iba v niektorych obchodoch, ale da sa to objednat online na: peter@esperantosro.sk

 
Smolka
Smolka
 5.9.2011 11:58

Vyskusala som tie sezamove keksy a chutili .:) Odporucam smajlik - 13 A nikto si nevsimol zmenu, ze to je z inej muky :)

 
Liška Eliška
Liška Eliška
 31.8.2011 20:56

smajlik - 18 Jeej zdrave mlsanie, to je super !!!! :) Urcite nieco vyskusam!

 

 

Súvisiace články

Vegetariánsky tataráčik
Barbora Drahovská
Domáce musli tyčinky
Natália Spišiaková
Domáce musli tyčinky
30
SEP
Vanilkové rožky
AkoSiUvaritZdravie
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 860
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.