28. NOV 2013

Celozrnný jablkový koláčik s hrozienkami a orechami poliaty horkou čokoládou

Čo môže byť lepšie ako sezónny koláčik, z domácich jabĺčok a orechov? Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov. Tie majú obrovský význam pre správne fungovanie nášho mozgu a nervovej sústavy. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, vláknina, vápnik, horčík , fosfor, draslík a mangán, dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, myslenie a správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu.

SUROVINY

  • 4 vajíčka
  • 100 g hnedého cukru
  • 1/2 balíka kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL vody
  • 5 PL mletých vlašských orechov
  • 6 PL celozrnnej ražnej múky
  • 300 g strúhaných jabĺk so šupkou (ak sú domáce) premiešaných so škoricou
  • 100 g hrozienok
  • horká čokoláda na poliatie

POSTUP

Vajíčka vyšlaháme celé na jemnú penu, trvá to asi 10-15 minút. Pridáme cukor a stále šľaháme do zhustnutia. Postupne pridáme kypriaci prášok do pečiva, vodu a olivový olej a stále šlaháme. Mixér odstavíme, vezmeme varešku a postupne jemne a opartne zamiešame mleté oriešky a ražnú múku. Cesto by malo mať konzistenciu piškótoveho cesta, ani riedke ani husté. Nakoniec primiešame postrúhané jablká so škoricou a hrozienka. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečienie a pečieme asi 30 minút na 170 C. Po vychladnutí polejeme horkou 70% čokoládou. 


Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

http://www.fitrecepty.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnný jablkový koláčik s hrozienkami a orechami poliaty horkou čokoládou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.