7. MAR 2015

Celozrnný chlieb s grahamovou múkou

Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníci. Pri kysnutí cesta som použila pekárenské droždie, nie kvások. 

Potrebujeme:

  • 230 g grahamovej pšeničnej múky
  • 100 g ražnej múky celozrnnej
  • 100 g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
  • 240 g špaldovej hladkej múky
  • 3,5 dcl vlažnej vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 40 g kvasníc (klasické pekárenské droždie  v kocke)
  • 2 malé kávové  lyžičky himalájskej soli
  • 1 polievková lyžica tekvicových semien
  • 1 čajová lyžička rímskeho kmínu, rasce a feniklu

Postup:

Do veľkej nerezovej misy z kuchynského  robota som nasypala všetky múky, hladkú špaldovú som dala navrch. V múkach som urobila jamku, do ktorej som nadrobila droždie a zaliala 1,5 dcl vlažnej vody. Vyhriala som mikrovlnnú rúru a misu vložila do nej. Po 30 minútach bol kvások aktívny a pekne retiazkoval, teda vytváral bublinky. Do misy som pridala olivový olej, zvyšok vlažnej vody, semienka, koreniny a soľ. Cesto som miesila pomaly v kuchynskom robote cca 8 minút. Musí byť husté a kompaktné a držať sa na háku na miesenie. Cesto som pomúčila hladkou špaldovou múkou a dala na 2 hodiny kysnúť do vyhriatej mikrovlnnej rúry.

Po dvoch hodinách som z nakysnutého cesta, na pomúčenej doske, vytvarovala zľahka vysoký bochník (asi 8 cm) a dala ho do jenskej misy kysnúť ešte na 45 minút. Bochník som vybrala, potrela dno jenskej misy olejom. Bochník som zvrchu narezala do kosoštvorcov,  ale môžete iba popichať vidličkou, a potrela som povrch čiernym pivom. Môžete aj vodou. Chlieb som prikryla vrchnákom a piekla pri 200 stupňoch Celzia 15 minút. Teplotu som znížila na 180 stupňov Celzia a dopiekla ešte 35 minút  bez pokrývky. Chlieb som nechala vychladnúť v mise do rána, zakrytý ľanovou utierkou. Zvykla som si chlieb nechať, kým sa nezje, v jenskej mise, je ideálne mäkký. 

Odporúčame prečítať: Chrumkavý domáci chlieb

Zdroj receptu:http://horecka.sk/2015/01/13/celozrnny-chlieb-grahamovou-mukou/


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnný chlieb s grahamovou múkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.