9. APR 2015

Celozrnné kapustníky s červenou kapustou na sladko

Pôvodný recept iste poznáte. Kapustníky sa vypekajú už niekoľko storočí, jemne korenisté, slané, sladké a s drobnými odlišnosťami podľa rodinných receptov. 

Potrebujeme:

Cesto:

  • 270 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g pšenovej krupice, alebo hladkej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 30 g droždia
  • 2,5 dcl  vlažného  mlieka
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • čajová lyžička cukru
  • mlieko na potretie kapustníkov po dopečení

Plnka:

  • 1 menšia červená kapusta
  • 80 g trstinového  cukru
  • polovica  malej lyžičky škorice
  • mleté korenie z mlynčeka
  • 1 lyžica kokosového tuku
  • 2 lyžice raw kakaa
  • 2 lyžice slivkového lekváru domáceho
  • masť bravčová na vymastenie plechu

Postup:

Múky zmiešame vo veľkej miske a urobíme v strede jamku. Do nej nadrobíme droždie a zelejeme vlažným mliekom, pridáme malú lyžičku cukru. Dáme do tepla vytvoriť kvások cca na 20 minút. Keď kvások retiazkuje, pridáme masť  a vypracujeme rukou cesto. Necháme pod utierkou vykysnúť cca hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. V nízkom hrnci rozpustíme  kokosový tuk s cukrom a do vzniknutého karamelu pridáme  kapustu nasekanú nadrobno, mletú škoricu  a korenie z mlynčeka. Kapustu restujeme krátko a podlejeme vodou. Dusíme pod pokrievkou domäkka, ale nie príliš. Necháme vychladnúť. V malej miske zmiešame lekvár s kakaom.

Cesto po vykysnutí dáme na drevenú pomúčenú dosku a vyvaľkáme do výšky cca 0,4 mm.Vykrajujeme kolieska s priemerom  7-8 cm, ako vám vyhovuje. Do stredu dáme kapustu a navrch lyžičku lekváru s kakaom. Môžete urobiť aj čisto kapustové. Priložíme koliesko cesta: vrchnú časť a dokonale zatlačíme. Ak máte okraje suchšie od múky, môžete ich navlhčiť vodou. Povrch potrieme masťou (rozpustenou) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov  na 18-20 minút. Po vybratí z rúry ešte horúce potrieme mliekom. Dobrú chuť  a v žiadnom prípade ich neposýpajte práškovým cukrom.

Odporúčame prečítať: Zeleninové čipsy

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/03/28/celozrnne-kapustniky-cervenou-kapustou-na-sladko/


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnné kapustníky s červenou kapustou na sladko

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.