4. JUN 2014

Celozrnné domáce bryndzové pirohy

U nás doma by som so šalátom na obed neuspela. Nech by bol akokoľvek luxusný s kaviárom, píniovými orieškami, jogurtovo-smotanovo-jahodovo-banánovo-kokosovou omáčkou na mesiačikoch z rajčiny a z hrušky, posypaný africkými caparami, alebo čínskymi ríbezľami, alebo niečím ďalším, čo tak zahranične a luxusne znie. Preto robím kompromis. Ku každému jedlu pridám veľa  zeleniny.

Suroviny:

  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g bielej polohrubej múky
  • 3 väčšie zemiaky varené v šupke
  • 220 ml teplej vody
  • 1 vajce
  • 2 ks bryndze - 300 g
  • 50 g masla
  • pažítka/petržlenová vňať
  • soľ a čierne korenie
  • navrch: grécky jogurt, kto nezvláda tak kyslá smotana
  • mladá cibuľka
  • domáca slaninka

 
Postup:

Múku zmiešame s vajíčkom, cca 2 PL nastrúhaných uvarených zemiakov a s teplou vodou. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré sa bude dať dobre vaľkať.
Ďalej si pripravíme plnku. Bryndzu zmiešame s maslom a nastrúhanými uvarenými zemiakmi, čo ostali, dochutíme troškou soli a čierneho korenia, môžeme pridať nasekanú pažítku alebo pertžlenovú vňať.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajovadlom na pirohy vykrajujeme z cesta kolieska, ktoré plníme plnkou. Z plnky sa perfektne tvaruje, takže robíme veľké guličky (plnkou nešetrite), ktoré vkladajte do stredu kolieska z cesta.
Ukladáme na pomúčenú dosku, alebo na papier na pečenie. Z tohoto množstva vám vyjde cca väčších 35 pirohov, na jednu porciu (aj pre muža:) rátajte 6 pirohov. Sú naozaj veľmi sýte. Na tanieri dozdobíme jogurtom, alebo kyslou smotanou, cibuľkou a slaninkou.

 


Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

http://www.fitrecepty.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnné domáce bryndzové pirohy

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.