17. NOV 2013

Bezlepkové perníky

Silvia Horecká

Blížia sa Vianoce, ktoré sú aj obdobím perníkov. Tieto sviatky si môžete pripraviť aj bezlepkovú verziu perníkov. Tu je recept.

SUROVINY

  • 400g maniokovej múky /alebo tapiokovej podľa výrobcu/
  • 60g mandľovej múky
  • 40g konopnej múky
  • 30g pohánkovej krupice
  • 150g kvalitného medu
  • 190g kvalitného živočíšneho masla /zmäknutého/
  • 100g trstinového cukru alebo kokosového
  • 1 malá lyžička sódy bikarbóny
  • 2 celé vajíčka a ešte jedno na potretie cesta pre d pečením
  • 1malá lyžička škorice mletej
  • pol malej lyžičky mletých klinčekov a štipka kardamonu

POSTUP

Všetky ingrediencie dáme do misy a uhnetieme rukou tuhšie cesto podobné ako linecké…trvá to aj 10-15 minút kým sa všetky  ingrediencie zmiešajú tak sa nezľaknite. Skúšala som to v mixéry ale nebolo to ono maniok sa prášil von :). Ak máte cesto vymiesené nechajte ho pol hodinu odpočívať. Pripravte si dosku a pomúčte ju maniokovou múkou. Cesto je trocha viac lepivé ako  pri práci s bezlepkovou zmesou. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca pol centimetra a poprášte maniokovou múkou  pri obrátení cesta. S cestom manipulujte opatrnejšie je jemné. Vykrajujte svoje obľúbené motívy ale podľa možnosti nie veľmi drobné. Mne  šli najlepšie kolieska, srdiečka a hviezdičky.

Poukladajte na plech nemusíte mastiť, cesto je mastnejšie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte orechom či mandľou…Pečte v teplovzdušnej rúre na 175 stupňoch celzia cca 10 minút. Po vybratí z rúry opatrne podrežte príborovým nožom a dajte na drevenú podložku aby pomaly vychladli. Z tejto dávky by vám malo vyjsť asi  80ks perníkov. Môžete samozrejme aj zdobiť klasicky bielkom alebo čokoládou…dobrú chuť.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Bezlepkové perníky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.