4. JAN 2014

Baklažánové stromčeky v mandľovo-sezamovej kruste s ľahkým zemiakovým šalátom

Toto zdravé jedlo si môžete pripraviť nielen na Vianoce, ale aj počas roka.

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

Na baklažány v kruste:

  • 2 väčšie baklažány
  • 100 g mandľových plátkov/ nasekaných mandlí
  • 50 g lúpaného sezamu
  • vajíčko (od sliepok z voľného výbehu)
  • celozrnnú špaldovú múku
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • citrón
  • sol’, korenie, 1 čajová lyžička mletého kardamonu

Na ľahký zemiakový šalát:

  • 6 – 8 stredne veľkých zemiakov
  • 3 väčšie mrkvy
  • 3 stonky stopkového zelera
  • 1/4 zelera
  • 1 červenú cibuľu
  • 5 zaváraných uhoriek
  • citrón
  • soľ, korenie
  • krájač na zemiaky

Na baklažánovú “paštétu” s brusnicami a mandľami:

  • odrezky z baklažánov, z ktorých sme vyrezávali stromčeky
  • šťavu zo štvrtky citróna
  • soľ, korenie
  • krekre alebo trojuholníčky chleba na naservírovanie
  • na hrsť sušených alebo čerstvých brusníc
  • mandľové lupienky na ozdobenie

pozn. : servírujeme ako predjedlo

Baklažány opláchneme v teplej vode a pozdĺž nakrájame na hrubšie, asi 1 cm kúsky. Tieto predelíme na polovicu a vyrežeme z nich stromčeky. Ak nemáte veľa času, baklažán jednoducho nakrájate na kolieska. Potom ho osolíme a necháme 10 min. odstáť, aby pustil šťavu. Ak vyrezávate stromčeky, zvyšné kúsky baklažánu nevyhadzujte! Dajte ich do misky a tiež osoľte. Spravíme si z nich vynikajúce, priam luxusné predjedlo.

Pripravy vianocneho menu 1

Pripravy vianocneho menu 2

Pripravíme si prísady na obaľovanie stromčekov: do jednej misky pôjde múka, do druhej vajíčko a do poslednej mix jemne nasekaných mandlí, sezamu, kardamonu, soli a korenia.

Baklažán opláchneme vodou a pomocou kuchynskej utierky utrieme do sucha. Strúčiky cesnaku pretlačíme a zmiešame ich s takým množstvom olivového oleja, aby sme ním potreli všetky baklažánové stromčeky z oboch strán a trošku pridali aj na zvyšné kúsky, ktoré máme v samostatnej miske. Takto predpripravené stromčeky obaľujeme do trojobalu: najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v kruste.

Pripravy vianocneho menu 4

Pripravy vianocneho menu 5

Rúru si predhrejeme na 180° a baklažány pečieme 35-40 min, pričom ich v strede pečenia otočíme.Zvyšné baklažánové kúsky pečieme spolu so stromčekmi na samostatnom plechu po rovnakú dobu. Po upečení ich necháme vychladnúť, rozmixujeme ponorným mixérom do hustej pasty a ochutíme soľou a korením a šťavou zo štvrtky citróna. Podávame ako predjedlo napr. so sušenými brusnicami posypané mandľovými plátkami.

Pripravy vianocneho menu 8

Kým sa baklažány pečú, pripravíme si zemiakový šalát. Zemiaky opláchneme  a dáme ich celé aj so šupkou variť do osolenej vody. Varíme na miernej teplote, kým sú mäkké (cca. 35 min.) – zistíte to tak, že sa do nich dá ľahko vpichnúť vidlička. Mrkvu očistíme, nakrájame na veľmi malé kocky a dáme variť do mäkka v samostatnom hrnci v osolenej vode. Do posledného, tretieho hrnca (do tretice všetko dobré) vložíme očistený a na kocky nakrájaný zeler a zalejeme vodou tak, aby bola tesne nad hladinou zelera. Pri miernej teplote necháme variť 20 min. a spravíme si tak prírodný zelerový vývar, ktorým neskôr zalejeme šalát a dodáme mu nezameniteľnú, čerstvú chuť.

Pripravy vianocneho menu 6

Pripravy vianocneho menu 10

Keď je všetko uvarené, scedíme mrkvu aj zemiaky a necháme trošku vychladnúť. Zemiaky očistíme a pomocou krájača pretlačíme a vytvoríme tak malé kúsky. Pridáme mrkvu, na veľmi malé kúsky nakrájanú cibuľu, na malé kocky nakrájané zavárané uhorky a stopkový zeler. Osolíme, okoreníme, ochutíme šťavou z polky citróna a po menších dávkach pridávame zelerový vývar dovtedy, kým sa vám šalát zdá byť tak akurát klzký – my sme ho použili celý.


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Baklažánové stromčeky v mandľovo-sezamovej kruste s ľahkým zemiakovým šalátom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.