19. AUG 2014

Baklažánové rolky s kozím syrom

Baklažán je jedna z mojich najobľúbenejších druhov zeleniny. V poslednej dobe ma prekvapilo, vyplývajúc z rozhovorov,  že ľudia ju nevedia pripravovať, a tak uvádzam jednoduchý recept s použitím klasických surovín, ktoré sú u nás dostupné.

Potrebujeme pre 4 osoby:

  • 2 veľké baklažány
  • 15 ks zelená a fialová bazalka
  • 200 g kozí syr čerstvý
  • olivový olej
  • soľ
  • 100 g parmezán strúhaný, alebo tvrdý kozí syr na posypanie

Na prípravu omáčky:

  • 2 cibule (jednu červenú a jednu šalotku alebo aj bielu)
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 800 g kvalitné lúpané paradajky krájané (alebo si môžete paradajky spariť horúcou vodou, ošúpať a nakrájať)
  • bobkový list
  • korenie
  • soľ

Postup: 

Pripravíme si omáčku  tak, že na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, zalejeme paradajkami, pridáme bobkový list, ochutíme soľou a korením a krátko povaríme cca 20 minút.Medzitým nakrájame baklažán pozdĺžne na plátky, osolíme, necháme postáť 5 minút a opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ja prebytočný olej odsajem tak, že opečený baklažán položím na chlieb, ale môžete použiť aj servítku. Na každý opečený plátok položíme kozí syr, lístok bazalky a zaviniem. Poukladáme tesne vedľa seba do keramickej misy či pekáča a zalejeme paradajkovou omáčkou. Povrch posypeme strúhaným syrom a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia cca 30 minút. Baklažán po zavinutí netreba veľmi ochucovať, ale kto chce pikantnú verziu, môže použiť chilli alebo korenie. V tomto recepte veľmi vyniknú chute paradajok a baklažánu v kombinácii s bazalkou a olivovým olejom, preto naozaj netreba veľmi dochucovať.

Odporúčame prečítať: 

5 základných pravidiel grilovania

Prečo v strave uprednostniť celozrnné obilniny

 

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2013/06/12/baklazanove-rolky-s-kozim-syrom/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Baklažánové rolky s kozím syrom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.