24. JUL 2014

Baba ganoush alebo keď baklažán chutí inak

Základom baba ganoush je baklažán, ktorý sa pripravuje tradične tak, že sa upečie v rúre, alebo sa pečie priamo  na otvorenom ohni, čím získava jemne zaúdenú príchuť. Ja doma samozrejme otvorený oheň nemám, a tak prišla na rad moja elektrická rúra.

Receptúra prípravy baba ganoush sa v jednotlivých krajinách líši. Niekde sa pripravuje s paradajkami a zeleninou, inde len s cibuľkou, alebo iba s cesnakom, tahini pastou. Bežne sa však v každej podobe podáva s olivovým olejom a koncentrátom s jadierok granátového jablka.

Použité suroviny:

  • 2-3 baklažány (ja som mala len dva, takže stačili)
  • 3 strúčiky cesnaku roztlačené a zmiešané s lyžičkou soli
  • šťava z limetky (môžete použiť aj citrón)
  • 2 lyžice tahini (sezamovej pasty)
  • 3 lyžice kvalitného extra panenského olivového oleja
  • čierne korenie podľa chuti
  • ak chcete ešte pikantnejšiu verziu, môžete pridať chilli
  • najemno nasekaná čerstvá petržlenová vňať
  • zrniečka z granátového jablka (koncentrát som nemala, a tak som použila jadierka)

Príprava:

Baklažán poprepichutje vidličkou, ak je veľmi veľký, tak ho prekrojte na polovicu a na plechu ho nechajte piecť pri teplote 180-200 stupňov Celzia 15-20 minút. Koža musí byť tmavá a baklažán mäkký. Nechajte ho vychladnúť. Zmiešajte cesnak, šťavu z limetky, tahini, olivový olej a korenie. Lyžičkou vydlabte mäkký stred baklažánu a pridajte do zmesi. Dobre premiešajte. Pred podávaním ešte pokvapkajte olivovým olejom, posypte petržlenovou vňaťou.

Ja som do tejto zmesi ešte pridala semienka s granátového jablka, a tak bol môj baba ganoush sviežejší.

K tomuto dipu som si pripravila špaldové khubzy, tortilly takto:

Použité suroviny:

  • 35 g masla
  • 150 g špaldovej celozrnnej múky
  • 100 ml vody
  • asi 5g prášku do pečiva (malá lyžička)
  • soľ

Príprava:

Do špaldovej múky sme pridali soľ, prášok do pečiva, premiešali sme túto sypkú zmes a pridali zmäknuté maslo (prípadne môžete použiť aj kvalitnú domácu masť) a vypracovali sme cesto. Rozdelili sme ho na 4 diely a rozvaľkali do kruhu. Trochu sme cesto podsypávali múkou, aby sa nelepilo. Khubzy, tortilly sme piekli na suchej panvici krátko z oboch strán.

Odporúčame prečítať:

Riešite dilemu, čo jesť po behu? Už nemusíte!

Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny

 

Zdroj: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1796
Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net (nuttakit)

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Baba ganoush alebo keď baklažán chutí inak

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

penicilin@centrum.sk
penicilin
 27.7.2014 13:48

100% BIO zelený čaj z oblasti Kjoto Japonsko, veľmi zdravý ,aj na chudnutie http://goo.gl/NgFAew

 

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.