3. JUN 2014

Arašidový koláč /cheesecake/

Tento koláč sme s dcérkou vymysleli spontánne, keď objavila nedávno chuť arašidového masla a nechcela si dať vziať lyžicu s pohárom. Mala som náhodou doma veľa ricotty,  tak som sa rozhodla pre koláč  blízky cheesecaku. Korpus som urobila ako krehké cesto, ale použila som kurrakanovú (prosovú) múku, špaldovú a maslo a 2 lyžice kokosového cukru.

Potrebujeme:

Korpus

  • 150 g živočíšneho poctivého masla 82% /zmäknuté/
  • 70 g kokosového alebo trstinového  cukru
  • 1 celé vajíčko
  • 260 g špaldovej hladkej múky
  • 40 g kurrakanovej prosovej múky

Plnka

  • 750 g ricotty
  • 40 g kuzu škrobu alebo iného
  • 220 g arašidového masla v bio kvalite
  • 70 g trstinového cukru
  • 200 g smotany na varenie
  • 1 malá lyžička škorice
  • 1 vajíčko
  • tortová forma s priemerom 28 cm

Postup:

Z ingrediencií na korpus vypracujeme rukou v mise lepivé hutné cesto. Necháme odpočívať cca  polhodinu. Pripravíme si plnku zmiešaním ricotty, smotany, cukru, vajíčka, arašidového masla, škrobu a škorice. Plnka musí byť iba mierne tekutá, ale musí sa liať. Cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie do okrúhleho tvaru,  hrubé ideálne 0,8 cm. Cesto vezmeme aj s papierom a preklopíme ho do tortovej formy, vyrovnáme a doplníme cestom okraje, aby bol korpus vysoký cca 3-4 cm a kompaktný. Plnku pomaly nalejeme na korpus a dáme piecť do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia. Pečieme 55 minút až hodinu, kým nebude plnka tuhá a korpus medovohnedý. Koláč necháme vychladnúť  cca 2 hodiny. Môžeme nakrájať na 12 porcií.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Arašidový koláč /cheesecake/

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Súvisiace články

Vegetariánsky tataráčik
Barbora Drahovská
Domáce musli tyčinky
Natália Spišiaková
Domáce musli tyčinky
30
SEP
Vanilkové rožky
AkoSiUvaritZdravie
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 860
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.