24. APR 2016

Mrkvový a fazuľový hummus so soccou

Socca je placka z cícerovej múky, ktorá je vhodná aj pre celiatikov. Je veľmi chutná a rýchlo hotová.

Mrkvový hummus

Doba prípravy: cca 1 hodina

Potrebujeme

  • 500 g mrkvy, očistenej + nakrájanej na 1 cm kolieska
  • 1 čajovú lyžičku rasce
  • 1 čajovú lyžičku horčicových semiačok
  • olivový olej
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • 3 strúčiky cesnaku, očistené
  • šťavu z polovice citróna
  • šťavu z jedného pomaranča
  • 1,5 polievkovej lyžice tahini
  • soľ a korenie
  • ponorný mixér

Postup

Rúru si necháme predhriať na 200 stupňov Celzia. Na suchej panvici zatiaľ opražíme horčicové semiačka a rascu (približne jednu minútu, kým nezačnú rozvoniavať) a spolu ich rozdrvíme najemno. V miske potom tieto koreniny zmiešame s približne 4 polievkovými lyžicami olivového oleja, medom a pridáme kolieska mrkvy, ako aj cesnak. Dobre premiešame, aby boli mrkva aj cesnak krásne obalené z každej strany. Jemne osolíme a okoreníme. Celý obsah misky presunieme na plech a pri 200 stupňoch pečieme približne 35 – 40 minút, kým nie je mrkva mäkká.

Keď je mrkva upečená, vytiahneme ju z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Mrkvu potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme dohladka, spolu s citrónovou a pomarančovou šťavou, tahini a 2 polievkovými lyžicami olivého oleja. Podľa potreby osolíme a okoreníme.

Fazuľový hummus

Doba prípravy: bez varenia fazule cca 5 min.

Potrebujeme

  • cca 250 g červenej fazule (ak chcete rýchlu verziu receptu, tak môže byť aj z koncervy)
  • 1 polievková lyžica tahini
  • 1 čajová lyžička provensálskych byliniek
  • polovica čajovej lyžičky pomletej rasce
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • trošku citrónovej šťavy (cca 1 čajová lyžička)
  • ponorný mixér

Postup

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá. V hlbokej miske zmixujeme uvarenú fazuľu a ostatné ingrediencie v jeden kompaktný celok a fazuľový hummus je na svete.

Socca

Doba prípravy: cca 15 minút.

Na 4 placky potrebujeme (aj keď záleží podľa toho, aké hrubé ich pripravíme):

  • 150 g cícerovej múky 
  • 250 ml vody
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ
  • môžete pridať aj vaše obľúbené bylinky

Postup: 

Z uvedených ingrediencií si mixérom alebo metličkou vymiešame cesto, ktoré by malo byť o niečo hustejšie ako palacinkové. My soccu robíme na panvici na dostatočnom množstve oleja (z každej strany sa opeká cca 2 minúty), ale dá sa robiť aj v pekáči. Najmä vtedy, ak ju pripravujete pre viacero osôb. Tu však treba opatrne vybrať veľkosť pekáča a množstvo cesta.

Zdroj receptu: biteme.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Cícerové fašírkyCícerové fašírky

Zdravé a chutné fašírky na obed. 

 

Cuketové placky s bryndzou (bezlepkové)Cuketové placky s bryndzou

Aj vyprážané jedlá môžu byť zdravé. 

 

Chrumkavé zeleninové plackyChrumkavé zeleninové placky

Máte na záhrade veľa cukiny? Pripravte si chutné placky.


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Mrkvový a fazuľový hummus so soccou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Súvisiace články

Vegetariánsky tataráčik
Barbora Drahovská
Domáce musli tyčinky
Natália Spišiaková
Domáce musli tyčinky
30
SEP
Vanilkové rožky
AkoSiUvaritZdravie
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 860
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.