4. AUG 2016

Zeleninová ,,hŕstková” polievka s ovsom

Jedna z polievok  z kategórie tých najzdravších.

Suroviny:

  • 100 g ovsa nahého – nemusí sa lúpať, namočíme na 3 až 4 hodiny a zlejeme vodu
  • 100 g červenej šošovice
  • 100 g zelenej šošovice namočíme na 4 hodiny a zlejeme
  • 3 väčšie mrkvy 
  • 1 brokolica
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 3 cm kúsok koreňa galangal, ak nemáte, použite čerstvý zázvor alebo stonku citrónovej trávy
  • mletá rasca, horčicové semienko a koriander sušený – vyrobíme si zmes v mažiari a pridáme plnú čajovú lyžičku
  • malá lyžička mletej kurkumy
  • troška mletej červenej papriky
  • saturejka (čerstvá alebo sušená)
  • senovka grécka mletá alebo podrvená v mažiari
  • koriandrová vňať 1 lyžica
  • 2 bobkové listy
  • 3 – 4 litre vody
  • soľ a korenie z mlynčeka

Postup:

Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľku nakrájanú nadrobno. Pridáme kurkumu, papriku a saturejku – korenie, rascu, horčicové semienka, sušený koriander – zmes a mrkvu nakrájanú na tenké polmesiačiky a galangal koreň. Krátko restujeme. Pridáme oba druhy šošovice, ovos, bobkový list a zalejeme vodou. Varíme cca 40 až 50 minút, kým nie sú strukoviny mäkké a ovos tiež. Pred dovarením, cca 5 až 8 minút, vhodíme do polievky brokolicu, rozdelenú na ružičky a koriandrovú vňať. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Brokolica sa nesmie rozvariť.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Karfiolová polievkaKarfiolová polievka

Stačia štyri ingrediencie a chutná polievka je na svete. 

 

Petržlenový krém s pestomPetržlenový krém s pestom

Rýchla a sýta polievka, dostupná počas celého roka. 

 

Paradajková polievka s chrumkavou fazuľkouParadajková polievka s chrumkavou fazuľkou

Paradajky, hlavne tepelne upravené, sú bohaté na lykopén. 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zeleninová ,,hŕstková” polievka s ovsom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.