19. MAR 2013

Tekvicová a hromničná polievka

Neviete si predstaviť deň bez polievky? Pripravili sme pre vás dva recepty na chutné a zdravé polievky, ktorých príprava je rýchla a nenáročná. Inšpirujte sa receptami na tekvicovú a hromničnú polievku!

Tieto zdravé recepty nám poskytla Henrieta Peškovičová, ktorej hobby sa stalo zdravé varenie a pečenie. Dovolila nám ich zverejniť, pretože s takouto zdravou a chutnou vecou sa jednoducho treba podeliť.

Recept č.1:Tekvicová polievka

polievka tekvicova

Suroviny:

Tekvica

Fenikel

Karfiol

Cesnak

Muškátový kvet

Soľ, čierne korenie

Olivový olej

Ľanové semiačka

Postup:

Tekvicu pokrájame na kocky a ľahúčko prehrejeme na olivovom oleji. Pridáme za hrsť nakrajaného feniklu, 5 hlavičiek karfiolu, ktorý by nemal prebiť chuť tekvice, 4 stručiky cesnaku. Zalejeme vodou s muškatovým kvetom, soľou a čiernym korením. Povaríme, pridáme rozmixovaný muškátový kvet a podávame s deň namočeným ľanovým semiačkom a feniklovou vňaťou.

Recept č.2: Hromničná polievka

Autorka o recepte na hromničnú polievku povedala si toto: "Na jej pripravu použijeme všetko a veľa čoho doma máme. Lebo ako sa hovorí? Ak je na hromnice veľká zima, bude dobrá úroda".

hromnicna polievka

Suroviny:

Strukoviny: hrach, šošovica, fazuľky

Zelenina: mrkva, petržlen, stonkový zeler, jarná cibuľka, cesnak, kel, karfiol, brokolica

Tymián, rozmarín, muškátový olej, šafrán

Soľ, čierne korenie

Krúpy

Olivový olej

Maslo

Postup:

Všetku zeleninu pokrájame na drobno. Osmáhneme na oleji, pridáme namočenú zmes strukovín. Karfiol, brokolicu a kel tesne pred dovarením. Bylinky a bobkový list zviažeme a hodíme do polievky.Zalejeme vodou a varime pomaly, úplne pomaly asi pol hodinu. Potom tú časť, ktorú pôjdeme zjesť pomixujeme, pridáme šafran a maslo a namixovanú hustú zmes vylejeme do taniera.

Poznámka:

Dnes už kúpite v obchodoch namixované strukoviny v jednom balení. Na margo zeleniny, použite takú, akú máte doma. Nemúsite do tejto polievky dať všetku zeleninu tak, ako uvádzame.


Autor článku

Henrieta

Henrieta Peškovičová

Jedlo pripravujem z toho, čo príroda ponúka. Založila som projekt Food and Figure R-evolution, kde majú miesto tí, ktorí chcú prejsť na zdravší životný štýl. Nie som lekár, nie som vedec, som len človek, ktorý si váži to, čo na Zemi dostal k tomu, aby mohol žiť." Jej ďalšie recepty nájdete aj na:

https://www.facebook.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicová a hromničná polievka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.