5. MAR 2016

Hrejivá cibuľová polievočka

Už ste niekedy skúšali variť cibuľovú polievku? 

SUROVINY

Na cca 8 porcií potrebueme 

  • 700 g cibule (pribl. 3 veľké alebo 5 menších cibúľ)
  • 40 g masla
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 3 stonky tymianu (môže byť aj sušený – pribl. 1 až 2 čajové lyžičky)
  • 1 bobkový list
  • nastrúhaný tvrdý syr
  • francúzku bagetu
  • soľ, korenie

POSTUP

Tento recept vás tak poteší, že budete pri príprave plakať od šťastia – začíname totiž tým, že cibuľu očistíme a nakrájame. Vytiahneme veľký hrniec, roztopíme v ňom maslo a pridáme na krátke, tenké prúžky nasekanú cibuľu. Pri nízkej teplote cibuľu a za občasného miešania opekáme na masle približne 15 min., kým nechytí zlatistú farbu. Potom zalejeme 1/3 bieleho vína a počkáme, kým sa tekutina vyparí.

Pridáme zvyšné víno, necháme krátko zovrieť a zalejeme zeleninovým vývarom. Potom pridáme nasekané lístky tymianu a bobkový list a necháme 30 min. pri nízkej teplote variť pod pokrievkou. Občas premiešame.

Kým sa nám polievka varí, nakrájame si bagetu na kolieska, posypeme nastrúhaným syrom a dáme krátko zapiecť do rúry, kým sa syr neroztopí a trošku nepripečie.

Polievku napokon dochutíme korením a soľou. Syrovú bagetu buď vložíme priamo do polievky a ihneď podávame, alebo bagetu servírujeme len bokom k polievke. 

Zdroj biteme.sk

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Starkina fazuľová polievka veggie verziaStarkina fazuľová polievka VEGGIE verzia

Stará klasika s malou bezmäsitou obmenou. Treba vyskúšať.

 

 

Polievka zo žltého poleného hrachuPolievka zo žltého poleného hrachu

Veľmi jednoduchá a chutná polievka z lúpaného žltého hrachu. 

 

 

Mrkvový krém s kokosovým mliekomMrkvový krém s kokosovým mliekom

Zdravá a chutná pre všetkých.


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Hrejivá cibuľová polievočka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.