20. SEP 2015

Paštéta z pečienok

Patê je francúzsky výraz, ktorý označuje varené, rozmixované mäso a tuk, zmiešané do jemnej pasty. 

Čo budete potrebovať?

  • 130-150 g najlepšie domáceho masla
  • 70 g šalotky
  • jedno menšie jablko (100-110 g)
  • 450 g pečienok
  • 2 polievkové lyžice smotany 10 %
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1,5 ČL soli 
  • korenie čierne mleté podľa chuti 
  • bylinky podľa chuti
  • 60 ml brandy

Postup: 

Olúpte  jablko, odstráňte jadierka a nakrájajte to na malé kúsky. Očistite aj šalotku a tiež nakrájajte na malé kúsky. Na panvici roztopte 20-25 g masla (tuku) a na miernom ohni opražte zľahka jablko so šalotkou. Odstavte panvicu a opražené jablko so šalotkou dajte do misky, v ktorej budete neskôr mixovať vaše patê ponorným ručným mixérom. Pečienku dobre umyte, očistite a nakrájajte. Osušte kuchynskou papierovou utierkou. Na panvici rozpáľte 30 g masla (tuku) na vysokom plameni a pridajte pečienku. Sprudka ju opečte. Keď získa hnedú farbu, jeden kúsok rozrežte. Mal by byť vo vnútri ešte ružovkastý. Znížte plameň a podlejte pečienku brandy a flambujte. Po dokončení pečienku odložte bokom. 

Do misky, v ktorej už máte šalotku s jablkom, pridajte pečienku a trochu výpeku, ktorý vám ostal. Ak je ho priveľa, dajte len jednu, max. dve lyžice. Pridajte smotanu a mixujte dovtedy, kým nevznikne hladká hmota. Hmotu  dajte na 15 minút do chladničky. Potom pridajte postupne v 3 dávkach 60 g masla, ktoré ste nechali pri izbovej teplote. Pridajte soľ, korenie a bylinky. Zmixujte v mixéri a ochutnajte.  My sme pridali približne 7 g sušeného majoránu a 3 g talianskej zmesi bylín. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj trošku chilli. 

Pyré natlačte do sklenených pohárikov. Na záver roztopte zvyšok masla a patê zalejte roztopeným maslom. Patê to zakonzervuje a zároveň to bude vyzerať nádherne. Na ozdobu môžete navrch položiť steblo bazalky, tymianu alebo inej bylinky. Poháre zatvorte a dajte na minimálne 6 hodín do chladničky. Patê vydrží v chladničke aj 2 týždne.

Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Cviklová nátierka s píniovými orechmiCviklová nátierka s píniovými orechmi

Dobrá správa je, že táto zeleninová nátierka sa dá  použiť ako príloha k steaku namiesto omáčky alebo k pečenému kuraciemu mäsu.

 

 

Nátierka z mungo fazuliekNátierka z mungo fazuliek

Mungo  sú malé, tmavozelené fazuľky, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok.

 

Tekvicovo-oriešková nátierkaTekvicovo-oriešková nátierka

 Z tekvice a orieškov som  vymyslela nátierku, jemne nasladlú a je v nej krásne cítiť muškátový oriešok. 

 


Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Paštéta z pečienok

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.