1. NOV 2015

Bezlepkové ciabatky s prekvapením

Ponúkam vám overený recept na bezlepkové „ciabatky“, špeciálne doplnené o syrovo-špenátovú plnku.

Suroviny na cesto: 

  • 250 g bezlepkovej múky 
  • 200 ml teplej vody
  •  ½  kocky droždia (kocka 42 g)
  •  3 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL trstinového cukru
  • 2 ČL soli
  • ½ ČL mletej rasce
  • 5 PL slnečnicových semienok

Na plnku:

  • 100 g balkánskeho syru
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 hrsť špenátových listov
  • 2 PL nasekanej lahôdkovej cibuľky
  • cca ½ ČL soli
  • čierne korenie
  • 4 PL masla ghee (na potretie)
  • voliteľné ingrediencie: do plnky odporúčam pridať ešte trošku čerstvo nasekaného cesnaku, ktorý príjemne zvýrazní prepojenie chutí

Postup: 

Rúru zohrejeme na 50 °C. Droždie rozdrobíme, pridáme trstinový cukor, premiešame. Prilejeme vodu a poriadne premiešame. Takto pripravený kvások necháme chvíľku odstáť. Zatiaľ si v miske zmiešame múku so soľou, prilejeme olej, kvások a cesto. Vymiesené cesto odložíme prikryté utierkou do rúry a necháme kysnúť 30 minút.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Balkánsky syr rozpučíme vidličkou, pridáme kyslú smotanu, nasekané čerstvé listy špenátu a lahôdkovú cibuľku. Osolíme, okoreníme a na záver poriadne premiešame. Plnku máme hotovú.

Po uplynutí 30 minút cesto vyberieme z rúry, jemne premiesime a rozvaľkáme do štvorca. Snažíme sa, aby bolo čo najtenšie. Cesto nožom rozkrojíme na 4 rovnaké časti a pridáme cca 1 vrchovatú lyžicu pripravenej plnky. Protiľahlé strany štvorca spojíme a prstami stlačíme, aby držali. To isté urobíme so zvyšnými stranami. Vzniknú nám také malé batôžky skrývajúce prekvapenie – lahodnú balkánsku plnku.

Na miesto, kde sme rohy strán štvorcov spojili, pridáme slnečnicové semienka. Zakryjeme tým prípadné horšie zlepenie strán, pretože sa môže stať, že nezbedná plnka bude chcieť ísť von, ale ciabatky sú dostatočne vysoké, vytečenia sa nemusíme obávať. Pokiaľ vám nebude vadiť, že plnka bude vystupovať nahor, tak to maskovať nemusíte.

Takto pripravené ciabatky si premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C po dobu cca 30 minút. 5 minút pred záverom pečenia ciabatky vytiahneme a potrieme maslom ghee a necháme dopiecť zvyšných 5 minút.

Upečené ciabatky necháme chvíľku vychladnúť a môžeme konzumovať. 

zdravedesiate

Zdroj receptu: fitshaker.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Chutná a zdravá náhrada chlebaChutná a zdravá náhrada chleba

Ako nahradiť bežné pečivo? Tu je odpoveď.

 

Zdravá bagetová roládaZdravá bagetová roláda

Táto bagetová roláda je skvelá na piknik. 

 

Banánovo-ovsené energetické tyčinkyBanánovo-ovsené energetické tyčinky

Sú vhodné na cesty, šport, do prírody i do práce.


Autor článku

Fitshaker

Fitshaker .sk

Fitshaker je virtuálne fitko pre ženy, kde si môžu zacvičiť svoje obľúbená cvičenia v pohodlí svojho domova prostredníctvom videí. Ideálne pre všetky zaneprázdnené ženy, mamičky, či tehuľky, ktorým záleží na svojej postave.

http://www.fitshaker.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Bezlepkové ciabatky s prekvapením

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.