27. FEB 2016

Baklažánový baba ganoush alebo multinátierka

Táto nátierka sa dá použiť ako príloha k zeleninovým plackám, koftám, fašírkam, karbonátkam, falafelu, k pečenému mäsu  a na chlieb.

Suroviny

  • 2  veľké baklažány – prekrojiť, posoliť a pokvapkať citrónovou šťavou, po 15-tich minútach vysušiť utierkou
  • 6 strúčikov cesnaku (roztlačeného)
  • šťava z jedného citrónu
  • 2 PL tahini sezamovej pasty
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 10 nasekaných lístkov  medovky lekárskej 
  • štipka kurkumy
  • 150 g bieleho jogurtu
  • soľ podľa chuti
  • kumín – rímska rasca
  • horčicové semienko
  • Koriander semienko – alebo hotové mahá korenie
  • chilli pikantná verzia

Postup

Baklažány, rozkrojené na polovicu, umyté a osušené od soli, upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia, kým nezhnednú, asi 30 až 40 minút. Vydlabeme vychladnutú dužinu do pripravenej porcelánovej misy, roztlačíme vidličkou  a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme cesnak, nasekané bylinky, medovku, kurkumu, tahini pastu, koreniny – utlačené v mažiari, premiešame a nakoniec pridáme jogurt. Ak sa vám zdá konzistencia príliš nepoddajná, použite tyčový mixér a krátko zmixujte. Udržujte v chlade maximálne tri dni.

zdravedesiate

Zdroj receptu: Silvia Horecká

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

 

Avokádová salsaAvokádová salsa

Okrem avokáda využijete karfiol, zázvor a niekoľko ďalších ingrediencií. 

 

Bryndzová nátierka

Bryndzová nátierka

Osviežujúca a chutná. Viac dodávať netreba. 

 

 

Cviklová nátierka s píniovými orechmiCviklová nátierka s píniovými orechmi

Dobrá správa je, že táto zeleninová nátierka sa dá  použiť ako príloha k steaku namiesto omáčky alebo k pečenému kuraciemu mäsu. 

 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Baklažánový baba ganoush alebo multinátierka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.