21. NOV 2016

Pohánková sekaná

Sekaná z pohánky je nielen jednoduchá na prípravu, ale je tiež chutnou náhradou mäsovej verzie sekanej.

Porcie: 3
Príprava: 65 minút
Označenie: vhodné pre vegetariánov a vegánov, bezlepkové

Ingrediencie (na jednu menšiu zapekaciu misu):

  • 200 g pohánky lámanky
  • 300 ml zeleninového vývaru (3/4 kocky BIO bujónu)
  • 1 pór
  • 2 mrkvy
  • 1/4 zeleru
  • strúčik cesnaku
  • korenie: majorán, kurkuma, chilli vločky, korenie
  • gél z chia semienok (2 lyžičky + 100 ml vody)
  • olivový olej

Postup:

1. 2 lyžičky chia semienok nechajte 2 až 3 hodiny napučať v 100 ml vody, kým sa nevytvorí hustý gél. Tento gél plne nahradí dve vajcia.

2. K 200 g pohánky lámanky prilejte 300 ml vody (1: 1,5), prihoďte 3/4 kocky BIO zeleninového bujónu a priveďte do varu. Po 3 minútach odstavte a nechajte 15 minút dôjsť pod pokrievkou.

3. Zeler a mrkvu očistite a nakrájajte nadrobno. Nechajte variť na pare 10 minút.

4. Pór očistite a nakrájajte na kolieska.

5. Potom všetko dôkladne premiešajte buď v hrnci, alebo priamo v zapekacej mise: pohánku, zeler, mrkvu, pór a prelisovaný strúčik cesnaku. Pridajte majoránku, trochu kurkumy, trochu chilli vločiek a čerstvo mleté čierne korenie. Na záver pridajte lyžicu olivového oleja a gél z chia semienok a všetko spoločne premiešajte. Zmes v mise uhlaďte stierkou.

6. Pečte pozvoľna pri 180 °C, kým sekaná nezíska zlatistý nádych, trvá to cca 45 minút.

Zdroj: biochemicka.cz

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepkuZemiakové halušky (gnocchi) bez lepku

Pri intolerancii alebo alergii na lepok je potrebné vylúčiť ho zo stravy. 

 

Rizoto s mungo fazuľkami, rukolou a orechmiRizoto s mungo fazuľkami, rukolou a orechmi

Rizoto, v ktorom sa snúbia skvelé chute. 

 

Koláč s kuracím mäsom a zeleninouKoláč s kuracím mäsom a zeleninou

Zdravý, chutný a nie príliš zložitý obed s kuracím mäskom a zeleninou.


Autor článku

biochemicka

Michaela Bebová

Štúdium tak krásneho odboru akým je biochémia mi umožnilo nahliadnuť do problematiky výživy z tej najzákladnejšej úrovne - z úrovne metabolizmu a najzákladnejších chemických procesov v našom tele. Výžive a zdravému životnému štýlu sa venujem už viac ako 10 rokov, spolupracujem na výživových seminároch a akciách, venujem sa publikačnej činnosti a poskytujem konzultácie v oblasti výživy a zdravého životného štýlu s individuálnym prístupom ku každému klientovi.

www.biochemicka.cz

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Pohánková sekaná

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1150
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.