23. FEB 2016

Hubovo-tekvicové rizoto

Kombinácia húb a hokaido tekvice je výborná.

Suroviny

  • 200 g ryže arborio
  • 40 g masla
  • 40 g parmezánu
  • hrsť sušených alebo čerstvých húb
  • ½ mini tekvice hokaido
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne mleté korenie
  • čerstvý tymian, bobkový list
  • 500 ml zeleninového, alebo kuracieho vývaru
  • 50 ml bieleho suchého vína

Postup

Hokaido olúpeme, rozkrojíme napoly a vydlabeme z nej semienka (tie môžeme vysušiť a potom jesť k vínu alebo pridávať do cesta na pečenie alebo do šalátov). Nakrájame na maličké kocky.

V malom hnci si na plátku masla speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, pridáme čerstvý tymian, bobkový list, huby (ak použijeme sušené, treba ich vopred namočiť vo vlažnej vode), hokaido, orestujeme, zalejeme vriacou vodou a necháme dusiť do al dente. Nakoniec dochutíme soľou a korením.

V hlbšej panvici rozohrejeme maslo, pridáme ryžu, orestujeme. Pridáme víno, necháme ho trochu vyredukovať a postupne naberačkou prilievame vývar. Asi po 10-tich minútach varenia pridáme aj vývar s hubami a tekvicou a za stáleho miešania varíme, až pokiaľ nie je ryža al dente. Hotová je vtedy, keď je na povrchu mazľavá a vo vnútri vidíte ešte biely stred. Nakoniec osolíme, okoreníme a pridáme maslo a parmezán.

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Červené rizoto s koreňovou zeleninou a sušenými dubákmiČervené rizoto s koreňovou zeleninou a sušenými dubákmi

Okrem jazmínovej ryže, mám rada aj hnedú ryžu. Varí sa síce dlhšie, ale je to príjemná a zdravá zmena. 

 

Karfiolové rizotoKarfiolové rizoto

Čo poviete na karfiolové rizoto ako dnešné menu? 

 

Kuskus s fazuľkami adzukiKuskus s fazuľkami adzuki

Chutné a ľahké jedlo plné zeleniny. 


Autor článku

foodbloggerka

Tatiana Leová

Už odmalička som sa rada motala v kuchyni. Rada varím tradičné veci netradične, niekedy cielene vyhľadávam netradičné ingrediencie a snažím sa ich zakomponovať do jedla. Pri varení kladiem dôraz na kvalitné sezónne a lokálne suroviny, ktoré neprecestovali polku zemegule a veľa vecí si vyrábam sama doma.

http://foodbloger.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Hubovo-tekvicové rizoto

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.