2. DEC 2016

Domáce zemiakovo-batatové gnocchi

Gnocchi (gňoky) poznáme ako typické talianske jedlo.

Potrebujeme:

  • 400 g varených zemiakov v šupke
  • 450 g varených batatov v šupke
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g semoliny z tvrdej pšenice – druh múky podobný našej krupici, ale jemnejší + cca 50 g na spracovanie
  • 50 g pšenovej semoliny 
  • 1 vajíčko
  • polovica malej lyžičky himalájskej soli

Bez lepku:

  • 360 g varených zemiakov v šupke
  • 440 g varených batátov v šupke
  • 150 g pohánkovej hladkej múky + cca 50 g na spracovanie
  • 100 g pšenovej hladkej múky alebo semoliny
  • 80 g tapioky
  • 1 vajíčko
  • polovica malej lyžičky himalájskej soli
  • podložka na rolovanie maki (sushi)

Postup:

Zemiaky a bataty po uvarení zlejeme a vychladnuté ošúpeme. Pretlačíme ich cez lis, alebo dôkladne roztlačíme, aby nezostali v ceste hrčky. Do veľkej misy k zemiakom prisypeme múky a vajíčka, dôkladne rukou vypracujeme cesto. Cesto bude lepivé  aj pri bezlepkovej verzii. Ideálne je pracovať na drevenej doske. Vymiesené  zemiakové cesto je kompaktné, avšak lepivé, a budeme na spracovanie potrebovať veľa múky, pretože doska musí byť stále pomúčená. Cesto si rozdelíme na 4 časti. Rukami vyvaľkáme valec dlhý cez celú dosku a široký cca 3,5 cm. Nožom (pomúčeným) nakrájame necelé 2 cm široké  gnocchi. Pripravíme si čistú ľanovú utierku a podložku na maki, preloženú na polovicu. Každý jeden pomúčený  kúsok prejdeme, alebo spustíme po dÍžke podložky, rukou mierne pritláčame a formujeme gnocchi rukou tak, aby na nich zostala pásikavá stopa.

Každý kúsok položíme na utierku a necháme postáť, kým nedokončíme prvú várku cca 20 ks. Vo veľkom hrnci (6 až 8 l) necháme zovrieť vodu a hádžeme doň gnocchi, ktoré po niekoľkých minútach vyplávajú na povrch. Vody musí byť dostatok, aby sa neprilepili o dno. Vyplávané necháme zovrieť cca 3 až 4 minúty. Vyberieme ich perforovanou naberačkou a dáme do keramickej misy. Ihneď ich polejeme troškou pesta, oleja, masla či inou omáčkou, aby sa nezlepili a nestvrdli. Ja obľubujem paradajkové ,,sugo“ alebo  tentokrát som zvolila pesto z niekoľkých lístkov bazalky, cca 20 ks medvedieho cesnaku, 3 strúčikov cesnaku, píniových orechov a nepražených pistácií, soli, korenia z mlynčeka a olivového panenského oleja. Všetky ingrediencie som vymixovala v mixéri.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Dulovo-tekvicový nákyp s mandlovým mliekomDulovo-tekvicový nákyp s mandľovým mliekom

Nákyp má vynikajúcu chuť, prevoňanú zimnými koreninami. 

 

Pohánková sekanáPohánková sekaná

Sekaná z pohánky je nielen jednoduchá na prípravu, ale je tiež chutnou náhradou mäsovej verzie sekanej.

 

Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepkuZemiakové halušky (gnocchi) bez lepku

Pri intolerancii alebo alergii na lepok je potrebné vylúčiť ho zo stravy. 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Domáce zemiakovo-batatové gnocchi

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1251
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.