6. MAR 2016

Tekvicové muffiny zo špaldovej múky so zázvorom

Muffiny sú jednoduché a v tejto úprave chutné a zdravé.

SUROVINY

  • 200 g hokaido tekvice
  • 200 g žltej tekvice (olúpanej)
  • 3 dcl vody
  • 250 g trstinového cukru alebo 5 lyžíc jačmenného sladu 100 % 
  • 1/2 kávovej  lyžičky škorice (a štipka kardamonu a štipka drvených klinčekov v prípade, ak použijete slad)
  • 4 ks vajíčok
  • 230 g masla 
  • 0,3 l acidofilného mlieka
  • 580 g špaldovej múky hladkej  (môžete použiť aj pomer: špaldová hladká múka 400 g a ovsená hladká múka 180g)
  • 30 g očisteného nasekaného zázvoru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky sódy bikarbony
  • štipka soli

POSTUP

Nasekané tekvice dáme do menšieho hrnca, zalejeme vodou a pridáme škoricu alebo všetky korenia, ak budeme používať slad namiesto cukru. Povaríme asi 30 minút, kým tekvice nezmäknú, pridáme slad a rozmiešame ho v tekvicovej zmesi, pridáme čerstvý zázvor a zmes premixujeme tyčovým mixérom do kašovitej konzistencie. Necháme vychladnúť. V mise vymiešame zmäknuté maslo, vajcia, trstinový cukor (ak používame slad tak nie), pridáme acidofilné mlieko.

Ďalej pridáme múku, prášok do pečiva, sódu, štipku soli a nakoniec vmiešame vychladnutú tekvicovú zmes. Všetko poriadne premiešame, aby sa suroviny spojili. Zmes nalievame do muffinových foriem, s výškou min. 3 cm, vystlaných košíčkami s výškou 3 cm a priemerom 5 cm. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180 stupňoch Celzia 20 až 22 minút. Muffiny sa musia nafúknuť a cesto musí byť prepečené. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Z tejto dávky vyjde cca 30 ks.

Zdroj receptu: Silvia Horecká
zdravedesiate

 

 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Božské muffiny bez múky (12ks)Božské muffiny bez múky

Muffiny sú stále veľmi populárne a pripraviť sa dajú aj bez múky.

 

Čučoriedkové muffinyČučoriedkové muffinky z celozrnnej múky

Vyskúšajte muffiny, cesto sa podarí vždy a ak aj doma nemáte čučoriedky.

 

 

Kokosové muffiny bez múkyKokosové muffiny bez múky

Na prípravu týchto muffín vám postačia štyri ingrediencie. 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicové muffiny zo špaldovej múky so zázvorom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.