4. DEC 2015

Pohánkovo-ovsené medovníčky

Ako si doma upiecť zdravé, chutné a voňavé medovníčky? Tu je jedna z inšpirácií. 

Suroviny: 

  • 200 g masla  82 %  živočíšneho
  • 100 g ovsenej celozrnnej múky
  • 200 g pohánkovej hladkej múky
  • 300 g špaldovej hladkej múky
  • 130 g trstinového cukru
  • 150 g kvetového medu
  • 3 vajcia
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 malá lyžička škorice cassia
  • polovica malej lyžičky drvených klinčekov
  • na špičku noža mletého kardamonu
  • štipka muškátového oriešku a mletého badiánu

Postup:

Všetky suroviny (najprv múky, cukor a korenie) zmiešame rukou na husté kompaktné cesto. Ak sú vajíčka priveľké, pridáme trochu múky. Dobre vypracované cesto dáme na 3-4 hodiny do chladničky stuhnúť. Na pomúčenej doske, (pracovala som s pohánkovou múkou) vyvaľkáme polovicu dávky na plát cesta s výškou 0,4-0,5 cm. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orieškom, slnečnicovými semienkami alebo aj kandizovaným ovocím podľa chuti. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8-9 minút. Ak robíte hladké medovníky bez orieškov, môžete ich potrieť vajíčkom ihneď po dopečení. Z tejto dávky vyjde viac ako 100 ks menších medovníkov.

Zdroj receptu: Silvia Horecká

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Perníkové cantucciniPerníkové cantuccini

Tieto pôvodom talianske sušienky sme obohatili o koreniny, ktoré sú spojené so zimou.

 

 

Bezlepkové perníkyBezlepkové perníky

Blížia sa Vianoce, ktoré sú aj obdobím perníkov. Tieto sviatky si môžete pripraviť aj bezlepkovú verziu perníkov.

 

 

Jablkové čipsy s medom a škoricouJablkové čipsy s medom a škoricou

Na tejto maškrte si môžete pochutnávať napríklad pri sledovaní televízie. 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Pohánkovo-ovsené medovníčky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.