3. JAN 2016

Makové moravské koláče z celozrnnej múky

Moravské, alebo hanácke kysnuté koláče som ako malá nemala rada. Ale teraz sa ich neviem dojesť. 

Celozrnné kysnuté cesto:

  • 2 ks sušeného droždia 
  • 1 dcl mlieka + 1 PL hnedého cukru
  • 1 kg hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 1 PL soli
  • 1 dcl oleja
  • 500 ml vlažného mlieka
  • plnka 1: 10 PL maku + 3 PL mlieka + 1 PL medu alebo kukuričného alebo javorového sirupu = aspoň 1 minútu povaríme, prisypeme 2 hrste sušených hrozienok
  • plnka 2: jahodový dia džem, prípadne slivkový, alebo nízkotučný tvaroh so žĺtkom a hnedým cukrom

Postup:

Vo veľkej mise si urobíme kvások (droždie + mlieko + cukor). Keď vykysne, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 30 minút. Potom robíme rovnako veľké guľky. Použila som digitálnu váhu a navážila som 30 g guľky. Prstami tvarujeme do požadovaného tvaru. Môžeme si pomôcť opakom štamprlíka, ktorý urobí peknú pravidelnú jamku na plnku. Plníme plnkou podľa výberu. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút.

Zdroj receptu: foodblogerka.sk

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Chrumkavé vanilkové raw rožtekyChrumkavé vanilkové RAW rožteky

Vanilkové rožteky sú pre mnohých synonymom Vianoc. A môžu si ich dopriať aj ľudia, ktorí holdujú zdravším cukrovinkám. 

 

Bezlepkové kokosovo-makové koláčiky bez cukruBezlepkové kokosovo-makové koláčiky bez cukru

Jeden z mojich makových koláčov, ktoré si získajú tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a cukru.

 

Zázvorové čajové sušienkyZázvorové čajové sušienky

Keďže v zime často pijeme doma zázvorový čaj, tieto sušienky sa k nemu dokonale hodia.

 


Autor článku

Bianka

Bianka Foodblogerka

Prostredníctvom mojich receptov Ti chcem ukázať, že sa dá navariť rýchlo a zároveň aj chutne. Neodsudzujem mäsíčko ani sladké. Podľa mňa máme jesť všetko, ale s mierou. Aj keď niekedy to jednoducho nejde…

http://www.foodblogerka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Makové moravské koláče z celozrnnej múky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.