10. JAN 2017

Hurmikaki torta

Hurmikaki sú najlepšie surové bez tepelnej úpravy, využije sa tak vysoký obsah vitamínu C. 

Potrebujeme:

Korpus:

  • 200 g datlí (vykôstkovaných)
  • 100 g sušených vykôstkovaných sliviek
  • 100 g brusníc
  • 100 g lieskových orieškov mletých alebo mletých mandlí
  • 1 lyžica kokosového tuku

Kakaová pasta:

  • surové kakao
  • 50 g vlašských mletých orechov
  • 2 lyžice oleja z vlašských orechov
  • 100 g ryžového sladu

Krémová  plnka:

  • 350 g orechov kešu namočených cez noc alebo minimálne 8 hodín
  • 7 ks hurmikaki (musia byť zrelé a mäkké, najpevnejší kus si nechajte na dekorovanie)
  • 1 dcl mandľového mlieka nesladeného
  • 2 lyžice marakujovej vlákniny – môže byť aj jablková alebo iná
  • 60 g kokosového masla
  • 200 g kokosového tuku
  • 300 g ryžového sladu – môže byť aj javorový sirup
  • 1 vanilkový struk
  • tortová forma s patentným otváraním  s priemerom 24 až 26 cm

Postup:

Budeme potrebovať výkonný mixér alebo food procesor. Najskôr si pripravíme korpus tak, že vymixujeme dohladka všetky ingrediencie. Vznikne lepivá a hustá hmota, ktorú rozotrieme  rovnomerne na dno tortovej formy. V miske vymiešame vidličkou  kakaový prášok s olejom a ostatnými ingredienciami na hustú lepivú hmotu a natrieme ju na základný korpus asi 1 cm od okrajov. 

Hurmikaki ošúpeme, necháme celú vnútornú dužinu, ale musí byť mäkká. Presvedčte sa, či nie je hurmikaki trpké. Kešu poriadne opláchneme a necháme odkvapkať vodu. Z vanilkového struku vyberieme špicom noža zrniečka a pridáme k zmesi. V mixéri vymiešame opäť všetky ingrediencie  na plnku úplne dohladka. Mixovať musíme cca 15 až 20 minút. Hladkú hmotu pridáme do formy a rovnomerne rozotrieme cukrárskym nožom a zarovnáme. Povrch ozdobíme nakrájanými kolieskami z pevnejšieho hurmikaki,  aby bolo vidieť dekoratívnu štruktúru plodu. Tortu necháme 8 hodín v chladničke. Potom môžeme rozopnúť formu, predtým však ostrým a vlažným  nožom oddelíme opatrne okraje od formy. Torta musí byť stále v chlade. Aby sa vám torta  nelepila pri krájaní o dno, môžete dno  posypať strúhaným kokosom, orechmi alebo rozomletou sušienkou a až potom naniesť prvú vrstvu. Skonzumujte do 72 hodín. Táto torta sa dá urobiť aj s iným druhom ovocia, ak už nie sú hurmikaki dostať. Skúste kombináciu manga s kardamómom namiesto vanilky.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Marmeládové cookies bez múkyMarmeládové cookies bez múky

Ak vám už došli novoročné zásoby koláčikov, pripravte si cookies s obsahom mandlí. 

 

Medvedie labky s tekvicovými semiačkamiMedvedie labky s tekvicovými semiačkami

Tradičné vianočné pečivo trošku inak a hlavne zdravšie. 

 

Avokádovo-čokoládové cookies s chiaAvokádovo-čokoládové cookies s chia

Jednoduché, chutné a zdravé. Rozhodne stoja za vyskúšanie.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Hurmikaki torta

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1001
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.