14. SEP 2015

Cviklová torta bez lepku a laktózy

Cviklová torta je výnimočne chutná a zdravá. 

Čo budeme potrebovať na tortu do 26 cm tortovej formy?

CESTO:

  • 1 hrnček pohánkovej múky (prípadne kukuričnej hladkej)
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • ½ ČL guarovej gumy (ak môžete vajíčka, tak sa dá táto surovina nahradiť 2 vajíčkami)
  • 2 banány
  • 3 ks cvikle (stredne veľké)
  • 1 ks citrónu (šťava)
  • 3 PL (vrchovaté) kokosového tuku
  • 1 hrnček sójového jogurtu
  • 5 PL  (podľa potreby pridať alebo ubrať) pravého včelieho medu

KRÉM:

  • 1 ks (25ml) smotany na šľahanie 30 % (laktofree)
  • 2 ks (25 ml) sójového jogurtu
  • 1 ks smetafix (stužovač smotany)
  • 1 ks bourbon vanilky
  • 2 PL pravého včelieho medu (podľa potreby pridať alebo ubrať)

NAVRCH:

  • ½ hrnčeka malín
  • ½ hrnčeka čučoriedok
  • kokosový olej a strúhaný kokos na potretie a vysypanie

Postup: 

Rúru zohrejeme na 180 °C. Formu na tortu vymastíme olejom a vysypeme strúhaným kokosom. Cviklu ošúpeme a nastrúhame najemno. Pokiaľ máte výkonný mixér, kúsky cvikle v ňom zmixujte, pridajte kúsky banánu a znovu mixér zapnite. Vznikne vám ružová hmota. Hmotu oslaďte, pridajte citrónovú šťavu a roztopený kokosový tuk.  Pohánkovú múku zmiešajte s guarovou gumou a kypriacim práškom.  Sypkú zmes pomaly pridávajte do tekutej hmoty (miešajte skôr na pomalších otáčkach ručného mixéra). Takto pripravenú hmotu premiestnime do tortovej formy a dáme piecť na dobu 35-40 minút (závisí od vašej rúry). Keď sa nám korpus upečie, necháme ho poriadne vychladnúť. 

Krém si pripravíme počas toho, ako sa nám pečie korpus. Smotanu na šľahanie vymiešame so smetafixom do nadýchanej a pevnej hmoty. Pridáme sójové jogurty a vanilku. Pokiaľ potrebujete, krém si oslaďte ešte pravým včelím medom. Hotový krém dáme do chladničky na dobu 20 minút. Pozor krém nanášame na korpus, až keď je korpus upečený a vychladnutý.

Nakoniec tortu ozdobíme ovocím a dáme na noc chladiť do chladničky. Nie je to však nevyhnutné. Tortu môžeme konzumovať hneď po dokončení zdobenia.

Zdroj receptu: fitshaker.sk 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Cviklový krém s bryndzovými šúľancamiCviklový krém s bryndzovými šúľancami

Inšpiráciu na tento recept mi dala kamarátka, Evka Rizmanová, preto jej ho venujem.

 

 

Polievka z pečenej cviklePolievka z pečenej cvikle

Cvikla obsahuje veľa antioxidantov a aj betaín.

 

Cviklový smoothie – detoxCviklové smoothie

Cviklové smoothie je výborný na detoxikáciu organizmu.

 


Autor článku

Fitshaker

Fitshaker .sk

Fitshaker je virtuálne fitko pre ženy, kde si môžu zacvičiť svoje obľúbená cvičenia v pohodlí svojho domova prostredníctvom videí. Ideálne pre všetky zaneprázdnené ženy, mamičky, či tehuľky, ktorým záleží na svojej postave.

http://www.fitshaker.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Cviklová torta bez lepku a laktózy

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.