24. AUG 2016

Čokoládovo-gaštanové cookies bez lepku

Moja dcéra ich nazvala ,,najlepšími kukískami”.

Potrebujeme:

  • 170 g uvarených gaštanov – mala som zmrazené, ak nemáte dajte gaštanové pyré, ale potom uberte z cukru (bude vám stačiť 90 – 100 g cukru)
  • 150 g tmavej (obsah kakaa min. 60 %) kvalitnej čokolády, nastrúhame ju nahrubo
  • 180 g kvalitného kravského 82 % živočíšneho masla
  • 120 g kokosového cukru
  • 30 g gaštanových vločiek
  • 80 g gaštanovej múky
  • 80 g múky zo zemných mandlí – dostanete v bio obchodoch, môže sa nazývať aj šachor, tigrí oriešok, čuffová múka
  • 80 g teffovej alebo inej pšenovej múky – môžete použiť aj celozrnnú špaldovú múku, ak vám neprekáža lepok
  • 1 dcl mandľového mlieka
  • 2 vajcia
  • 15 g bezfosfátového prášku do pečiva

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu!

Postup:

Do misky dáme zmäknuté maslo a vyšľaháme ho spolu s cukrom. Pridáme postupne vajíčko po vajíčku a zašľaháme. V inej miske rozmixujeme gaštany s mandľovým mliekom. Ak použijete gaštanové pyré, pridajte iba polovicu dávky mandľového mlieka. Približne dve tretiny čokolády pridáme do cesta, ostatné necháme na dekorovanie cookies. Čokoládu jemne vmiešame do krému a prisypeme múky, gaštanové vločky a prášok do pečiva. Premiešame. Cesto musí byť husté, mierne tekuté, ale nie veľmi, tak aby sa dali urobiť na plech kôpky, ktoré  iba troška pustia tvar. Ak je príliš husté (závisí aj od veľkosti vajíčka), pridáme troška mandľového mlieka. Plech vystelieme papierom na pečenie a formujeme kôpky dvoma polievkovými lyžicami s odstupom cca 6 až 7cm. Povrch ozdobíme zvyškom čokolády. Dáme piecť na 12 minút do teplovzdušnej rúry na 170 stupňov Celzia. Po upečení preložíme na drevenú dosku a necháme vychladnúť.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Posýpkový koláč s tvarohom a drobným ovocímPosýpkový koláč s tvarohom a drobným ovocím

Zvolila som špaldovú celozrnnú múku a mleté lieskovce.

 

Makové muffiny s višňamiMakové muffiny s višňami

Sú úžasné, šťavnaté, nepresladené, bez akejkoľvek múky, iba s mojím milovaným modrým makom.

 

Bezlepkové americké palacinkyBezlepkové americké palacinky

Palacinky z ryžovej múky nielen pre celiatikov.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Čokoládovo-gaštanové cookies bez lepku

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.