24. JUN 2016

Batátovo-mandľové koláčiky

Dobrota, ktorá vás dostane.

Potrebujeme

  • 170 g mandľového masla 
  • 140 g živočíšneho masla kravského 82 %
  • 160 g trstinového cukru
  • 150 g batátov uvarených a olúpaných
  • 100 g pohánkovej múky
  • 110 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 180 g ovsenej múky
  • 50 g pomarančovej  šťavy
  • 1 malá lyžička citrónovej kôry (sušenej alebo z čerstvých citrónov)
  • 1 malá lyžička sódy bikarbóny
  • 1 malá lyžička cejlónskej škorice
  • troška mletého kardamónu a badiánu

Postup

Batáty v šupke  dôkladne umyjeme  a  uvaríme domäkka. Necháme vychladnúť a olúpeme ich.  Kravské maslo roztopíme, nesmie byť horúce,  a v miske vymiešame  s mandľovým maslom a cukrom. Pridáme  škoricu, badián, kardamóm, vajíčko  izbovej teploty a vymiešame. Batáty v inej miske roztlačíme dohladka vidličkou a vmiešame do zmesi. Na záver prisypeme múky, sódu bikarbónu, kôru z citróna a pomarančovú šťavu. Ak dáte citrónovú šťavu, budú mať sviežejší tón chuti. Vypracujeme hustejšie lepivé a mastnejšie cesto. Dáme schladiť na hodinu do chladničky, pretože sa budú z neho lepšie tvarovať  guľôčky. Plech vystelieme papierom na pečenie a tvarujeme  guľôčky o priemere cca 3 cm. Dodržujeme rozostupy. Pri tejto veľkosti  by vám malo vyjsť  približne 60 ks. Pečieme cca 18 minút. Z plechu ich dajte vychladnúť na drevenú podložku. Vychladnuté ich uložte do papierovej krabice.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

muffiny s jahodovým krémomMuffiny s jahodovým krémom

Muffiny, ktoré budete milovať. 

 

bezlepkové palacinky ako od babičkyBezlepkové palacinky ako od babičky

Na palacinkách si môžu pochutnať aj celiatici. 

 

Pomarančová tortaPomarančovo-škoricový koláč

Na nedeľné popoludnie ako stvorený, čo poviete? 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Batátovo-mandľové koláčiky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.